Købeguide
Valget af den passende emhætte er en af de vigtigste beslutninger, når man indretter sit køkken. Den rigtige emhætte er ensbetydende med et friskt, rent og sundt køkken. Når du vælger din emhættemodel, bør du ikke kun overveje dens æstetiske og funktionelle værdier, men også dens driftssystem. Emhætter kan arbejde med udtræk eller recirkulation.
Hvornår er der tale om en emhætte med udtræk?
Når emhætten er forbundet til et ventilationsrør eller en skorstenskanal, og alle forurenende stoffer, dampe og lugte udledes uden for bygningen, fungerer emhætten med udtræk.
Hvad er fordelene ved udtræk?
En emhætte med udtræk er mest effektiv. Da dampene og madosen udledes uden for bygningen, anvendes der ingen kulfiltre. Yderligere fordele er: fremragende luftudveksling, effektiv fjernelse af fugt, uønsket lugt og fedtpartikler. Et udtræk giver også mulighed for at anvende en ekstern blæsermotor, så en støjkilde i køkkenet fjernes.
Hvornår kan man ikke installere en emhætte med udtræk?
For at emhætten kan fungere med udtræk er det nødvendigt at tilslutte den til et ventilationsrør eller skorstenskanal. Derfor er det i flerfamiliehuse med fælles ventilationskanaler ikke tilladt at installere emhætter med udtræk, da dette ville forstyrre luftcirkulationen i hele bygningen. Det er heller ikke tilladt at tilslutte en emhætte, der fungerer med udtræk, til ovnens eller kedelens udstødningskanal.
Hvad er fordelene ved en emhætte med recirkulation?
Enhver emhætte, der fungerer med udtræk, kan også fungere med recirkulation, dvs. i en lukket tilstand. En emhætte, som arbejder i et lukket kredsløb (recirkulation), besidder ekstra kulfiltre, hvorigennem luften filtreres og forbliver frisk og ren. Hvis emhætten er med recirkulation, er det ikke nødvendigt at tilslutte den til et ventilationsrør eller en skorstenskanal, og den kan derfor installeres i flerfamiliehuse.
Et andet aspekt, du bør overveje, når du vælger en emhætte, er dens lydniveau. Desværre er emhætter enheder, som udleder støj - men husk på, at de ikke arbejder konstant, vi tænder dem kun, når der er et behov. En emhætte i drift bør ikke overstige barrieren på 70 decibel; den bør heller ikke forstyrre samtaler og aktiviteter såsom at lytte til radio eller se tv. Inden vi bestemmer os for et køb, er det værd at spørge producenten, om decibelværdien i emhættebeskrivelsen gælder for dens højeste eller laveste hastighed.
Det element, der forårsager støj under emhættens drift, er selvfølgelig motoren. For at reducere støjudledningen en smule kan man anvende forskellige typer lydisolerende skum inde i emhætten. Det anvendte filter har også indflydelse på emhættens driftslyd - for at reducere lydniveauet en smule, bør du anvende metalfiltre, som giver det bedste resultat i dette tilfælde. En anden måde at reducere støj, som udledes fra fedtfiltrene, er at anvende et bånd, så filterets kanter sidder tæt mod emhætten for at forhindre vibrationer. En anden årsag til støj fra emhætten kan skyldes en forkert installation, som man skal være særligt opmærksom på fra starten.
En moderne emhætte skal være både smuk og funktionel. Den bør være perfekt tilpasset til køkkenets stil og dermed skabe en harmonisk helhed. Emhættens design, farver og form er attributter, der nemt kan vurderes af hvermand "på et øjekast". Man gør klogt i at kigge nærmere på emhættens funktionalitet. Især bør man være opmærksom på filtrene, som er grundlæggende for enhver emhættes drift. Emhættefiltre er opdelt i to grundlæggende typer: fedtfiltre og kulfiltre.
Hvad er fedtfiltre?
Fedtfiltre, som oftest fremstillet af aluminium, findes både i emhætter, der fungerer med udtræk og med udsugning. Deres hovedopgave består i at fange fedtpartikler, så selv de mindste partikler ikke sætter sig på møbler, rulleskodder og fliser. Aluminiumsfiltre monteres på emhætten vha. metalkroge - det er ekstremt vigtigt, at filterets kanter sidder tæt og præcist til emhætten - så er emhættens drift lydsvag. Alle Nortberg-emhætter har aluminiumfiltre, der kan vaskes i opvaskemaskinen.
Hvad er kulfiltre?
Kulfiltre installeres kun i emhætter med recirkulation, og deres rolle er at reducere intensiteten af uønskede lugte. Takket være kulfilteret er luften, der sendes tilbage til køkkenet, ren og frisk. Hvert kulfilter har en bestemt levetid. Når dets levetid udløbet er det nødvendigt at købe et nyt kulfilter (kulfiltre kan ikke rengøres på grund af deres kemiske egenskaber). Når du beslutter dig for at købe en emhætte med recirkulation, skal du købe de kulfiltre, som anbefales af producenten.
For at emhætten kan udføre sine funktioner på den bedst mulige måde, skal den være fremstillet af et passende materiale, der er modstandsdygtigt over for høje temperaturer, der opstår under madlavningen. Em hætten kan fremstilles a følgende materialer:
Inox rustfrit stål
inox rustfrit stål (også kaldet kromstål) består af krom og nikkel. Nikkel gør ikke kun overfladen på emhætten skinnende, men styrker også dens holdbarhed. Tykkelsen på kromstålpladen, som anvendes til køkkenhætter, varierer fra 0,5 til 0,8 mm. Jo tykkere den er, desto mere massiv og holdbar vil emhætten være.
Lakeret stål
lakeret stål belægges med den valgte farve ved hjælp af pulvermetoden.
Hærdet glas
som i tilfælde af rustfrit stål - jo tykkere glas, som enheden er fremstillet af, desto bedre er dens kvalitet. Glas er et af de mest populære materialer til fremstilling af køkkenhætter. Nogle af emhætterne, som er fremstillet af hærdet glas, har en modulær konstruktion, som gør det nemmere at adskille enheden i mindre dele, hvilket bestemt er en meget nyttig egenskab ved rengøring af enheden.
Træ
er et materiale, som sjældent anvendes i fremstillingen af emhætter. Det anvendes oftest i retro-emhætter. Typisk er det bøg, eg, aske og el. Overfladen på emhætten, som er fremstillet af træ, kan være rå, lakeret eller belagt med en valgfri farve.
Valget af den rigtige type emhætte til vores køkken er en meget vigtig sag. Ikke enhver emhætte vil passe til ethvert køkken. Valget af den mest passende emhætte dikteres ikke kun af æstetiske overvejelser, men også af den enkelte købers individuelle behov. Der findes mange typer emhætter på markedet i dag. Alle emhætter kan dog tildeles en af to overordnede grupper: fritstående emhætter (i de fleste tilfælde er det væghængte emhætter) eller indbyggede emhætter.
De fritstående emhætter omfatter:
Væghængte emhætter
er større end skabsintegrerede emhætter og optager derfor også mere plads. På den anden side er de dog også mere effektive og har som regel også et meget interessant design. Sådanne emhætter er udstyret med en særlig dekorativ skorsten over udsugningselementet, som huser en ventilationskanal.
Frithængende emhætte
ligner meget væghængte emhætter, dog med den forskel, at de monteres til loftet i stedet for væggen. Disse emhætter er placeret lige over køkkenøen. Denne type emhætte er meget effektiv og ser æstetisk ud, men er bestemt også en del dyrere end alle ovenstående emhætter.
Udtræksemhætter
I den anden gruppe, dvs. indbyggede emhætter, finder man frem for alt udtræksemhætter.
Disse emhætter er det perfekte valg for dem, som ønsker at skjule deres emhætte. De er ganske små, som dog også betyder lavere effektivitet.
Ved første øjekast synes betjeningen af emhætten ikke at være særligt vanskelig. Normalt behøver man blot at trykke på tænd-sluk-knappen. I nogen tid er der imidlertid kommet emhætter på markedet, der ikke kun viser dato eller klokkeslæt på et digitalt display, men som også kan programmeres (f.eks. de giver selv besked, hvornår filteret skal udskiftes). Her er de mest almindelige typer emhætter:
Touch-kontrol (sensor touch)
Emhætter med berøringsstyring har en indbygget LED-skærm foran. Skærmoverfladen er visuelt rig og nem at rengøre.
Trykknapstyring (soft touch)
I dette tilfælde indstilles driftsintensiteten eller belysningen ved hjælp af bløde knapper. Ved denne styringstype er emhætterne normalt udstyret med et LCD-display.
Mekanisk trykknapstyring
går ud på at indstille de relevante emhætteparametre (belysning, strøm, tænd og sluk) ved hjælp af knapperne på emhætten.
Fjernbetjening
emhættens parametre fjernindstilles ved hjælp af en særlig fjernbetjening. Benyttes ofte som en ekstra mulighed i emhætter, der allerede har manuel styring.
Mekanisk vippeknapstyring
går ud på at indstille de relevante emhætteparametre (belysning, strøm, tænd og sluk) ved hjælp af vippeknapperne på emhætten.
Emhættens bredde og dens effektivitet er to nøgleelementer, som du skal være særlig opmærksom på, når du køber en emhætte. For at kunne vælge den rigtige bredde på emhætten til dit køkken skal to faktorer tages i betragtning:
- kogepladens dimensioner
- afstand fra kogepladen
For at sikre den mest effektive dampudsugning anbefales det at vælge en emhætte, der er lidt bredere end kogepladen. Så kan vi være sikre på, at alle dampe, fedtpartikler og lugte udsuges effektivt af emhætten. Den optimale løsning er derfor at købe en emhætte, som er 10-15 cm bredere end kogepladen. Det kan bestemt ikke anbefales at montere en emhætte, hvis bredde er mindre end kogepladen. De mest populære emhættebredder på markedet er: 40, 50, 60, 70, 80 og 90 cm.
Den korteste afstand mellem emhætten og kogepladen skal være mindst 60 cm, og hvis det er et gaskomfur, skal afstanden være mindst 75 cm.
Hvordan vælger man bredden på en rund emhætte?
Runde emhætter, der hænger på wirer, er helt klart et hit på home&decor-markedet. Når du beslutter dig for denne type emhætte, skal du frem for alt være opmærksom på dens effektivitet. En rund emhætte, der er større end kogepladen eller endda den samme størrelse, ser ikke godt ud. Den runde emhætte skal være meget smallere end kogepladen. Til gengæld skal den kendetegnes ved en meget høj effektivitet, som garanterer perfekt udsugning ved selv mindre emhætte-dimensioner.